Dogodilo se na današnji dan, 5. mart

 1. Rođen Ludovik I. Veliki, hrvatsko-ugarski i poljski kralj iz dinastije Anžuvinaca. Bio je jedan od najboljih i najaktivnijih vladara kasnog srednjeg vijeka, koji je proširio svoj teritorij do obala Jadranskog mora i čvrsto osigurao Dalmaciju, s dijelom Bosne i Bugarske pod ugarskom krunom.

 

 1. Rođen Giovanni Battista Tiepolo, talijanski slikar. Jedan je od posljednjih velikih predstavnika venecijanskog slikarstva i jedan od najistaknutijih predstavnika kasnog baroka i rokokoa, virtuozni majstor iluzionizma i perspektive.

 

 1. Dogodio se Bostonski masakr, čuveni sukob engleskih vojnika i američkih patriota, koji je doveo do Američke revolucije.

 

 1. Umro Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike. Razjasnio je Galvanijev pokus sa žabljim kracima, električnim naponom koji nastaje između dvaju metala kada je između njih elektrolit. Po njemu se nazivaju jedinica za mjerenje električnoga napona volt i mjerni instrument za mjerenje električnoga napona voltmetar.

 

 1. Samuel Colt izumio prvi revolver, koji je kasnije stekao veliku popularnost u ratovima 19. vijeka.

 

 1. Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz “željezna zavjesa” što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Evropu u dva odvojena politička bloka tokom razdoblja hladnog rata.

 

 1. Umro Josif Visarionovič Staljin, sovjetski političar i državnik. S titulom generalnog sekretara komunističke partije vladao Sovjetskim Savezom oko 25 godina. Smatra se jednim od najvećih diktatora u historiji i odgovornim za smrt miliona ljudi.

 

 1. Rođen Zilhad Ključanin, bosanskohercegovački književnik. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevedena na više jezika: turski, francuski, engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski. Uvršten je u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije.

 

 1. Snimljena slavna fotografija revolucionara Che Guevare, koja je dobila značaj kulturne ikone i preslikana na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje. Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda, a po nekim izvorima najviše je puta reproducirana fotografija u historiji.

 

 1. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine što je izazvalo oštre proteste u srpskom entitetu BiH, Republici Srpskoj jer je ona time podijeljena.

 

 1. Haški optuženik Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvoru u Ševeningenu. Babić je u januaru 2004. godine priznao krivicu za zločine nad nesrpskim stanovništvom samoproklamovane Republike Srpske Krajine od 1991. do 1995. godine i pravosnažno je suđen na 13 godina zatvora.
 2. Umrla Herta Haas, jedna od četiri službeno priznatih žena Josipa Broza Tita s kojim je dobila sina Aleksandra Mišu Broza.

 

 1. Sjeverni dio Sirije, opustošen ofanzivom na položaje ekstremističke organizacije Islamska država, napustilo je 65.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.