Vučić i Grabar-Kitarović sutra u Mostaru: Pitanje granice BiH sa komšijama u fokusu sastanka

Pitanje granica između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije bit će glavna tema trilateralnog sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednicima Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovat će sutra u Mostar, gdje će se u Uredu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u 12.00 sati održati sastanak na najvišem nivou.

Isti sastav, uz ministre vanjskih poslova BiH, Hrvatske i Srbije, u 13.45 sati trebao bi se sastati u hotelu Mepas, gdje je nakon sastanka predviđeno i održavanje radnog ručka.

– Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu riješeni prije ulaska u Evropsku uniju jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne da uvezemo nestabilnost – kazao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pri predstavljanju Strategije proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

U skladu sa tim, otvorena pitanja granica između triju država jedna su od prepreka na evropskom putu BiH i Srbije te će ona dominirati sutrašnjim trilateralnim sastankom u Mostaru.

BiH, podsjećanja radi, ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Kada je Srbija u pitanju, sporne su tri tačke. Dvije su područja oko hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, a jedna je kod sela Štrpci u općini Rudo, gdje željeznička pruga Beograd – Bar prolazi kroz teritorij BiH. Pitanje teritorija oko hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta zapravo je pitanje rješavanja postojećeg duga i budućeg plaćanja naknade za korištenje hidropotencijala dijela rijeke Drine koji pripada BiH, a koji Srbija nikada nije plaćala našoj zemlji te prisvajanjem tog dijela teritorija nastoji izbjeći obavezu saniranja duga i budućeg plaćanja naknade.

Stav člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića je da se ovakva složena pitanja ne mogu rješavati sastancima na najvišem nivou, već pregovorima nadležnih institucija i stručnih komisija. Uprkos tome, vrh Republike Srbije insistira da se to pitanje što prije riješi i to upravo ovakvim sastancima.

S druge strane, otvoreno je i pitanje granice na moru između BiH i Republike Hrvatske, a ono se aktueliziralo nakon najave o početku gradnje Pelješkog mosta. Više od deceniju star stav Predsjedništva BiH, koji u međuvremenu nikada nije promijenjen, jeste da se Pelješki most može graditi, ali tek nakon ratificiranja morske granice koja bi osigurala BiH pristup otvorenom moru.

Iako nije zvanično najavljeno, pretpostavlja se da će na dnevni red sutrašnjih sastanaka biti nametnuto i pitanje izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, što je pitanje na kojem insistira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

faktor.ba