Dogodilo se na današnji dan, 6. mart

 1. Rođen italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Michelangelo Buonarroti, jedan od najvećih umjetnika renesanse.

 

 1. Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

 

 1. U Mostaru rođen Alija Nametak, bosanskohercegovački pripovjedač, dramatičar i folklorist. Umro je u Sarajevu 8. novembra 1987. godine.

 

 1. U Aracataci u Kolumbiji rođen književnik Gabriel Garcia Marquez. Pisac koji je doprinio da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svjetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. vijeka

 

 1. Krunski savjet Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu donio odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Njemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

 

 1. Radio Beograd prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

 

 1. Umrla je američka književnica Perl Bak, koja se proslavila romanima u kojima je opisala život u Kini (“Dobra zemlja”, “Istok , Zapad” “Zmajevo sjeme”). Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1938. godine.

 

 1. Michelangelo, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom svijeta.

 

 1. U sukobima sa srpskim snagama bezbjednosti na Kosovu ubijen je Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

 

 1. U SAD-u umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans Albrecht Bethe, koji je pobjegao iz nacističke Njemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

 

 1. Predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao je modifikovanu verziju dekreta o privremenoj zabrani putovanja za šest većinski muslimanskih zemalja, čiju je prvobitnu verziju zabranio federalni sud. Građanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena je blokiran ulaz u SAD na 90 dana. Irak je uklonjen s liste nakon što je pristao da sarađuje s američkom vladom i zabrani svojim građanima da apliciraju za vize.