Počeo sastanak u Mostaru: Članovi Predsjedništva BiH dočekali Grabar-Kitarović i Vučića

U Mostaru je počeo trilateralni sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednicom Republike Hrvatske i predsjednikom Republike Srbije.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić stigli su u Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, gdje su ih dočekali članovi Predsjedništva naše zemlje Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Sudeći prema ranijim najavama, u fokusu današnjeg trilateralnog sastanka bit će otvorena pitanja u vezi s razgraničenjem triju država.

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović objavio je fotografiju sa sastanka, te napisao: “U toku trilateralni sastanak BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru. Dijalog je ključan za pomirenje. Nadamo se da ćemo se pridružiti Hrvatskoj u EU do 2025. godine.

BiH, podsjećanja radi, ima otvoreno pitanje granice na moru sa Republikom Hrvatskom, koje se naročito aktueliziralo nakon najave po početku gradnje Pelješkog mosta. Predsjedništvo BiH je još 2007. godine donijelo Zaključak kojim se BiH protivi gradnji mosta dok se ne riješi pitanje granice, odnosno pristupa BiH otvorenom moru.

S druge strane, u javnosti se aktueliziralo i pitanje granice sa Republikom Srbijom, iako se u suštini ne radi o otvorenom pitanju jer je granica između dvije države utvrđena ranije. Republika Srbija je od BiH zatražila razmjenu pograničnog teritorija oko hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta te dijela teritorija općine Rudo, što pitanje razgraničenja između dviju država ne čini otvorenim i ne predstavlja prepreku na evropskom putu.Druga tema za koju se očekuje da će biti nametnuta na dnevni red današnjeg sastanka jesu izmjene i dopuna Izbornog zakona BiH.

Dolazak čelnika Hrvatske i Srbije u Mostar popraćen je velikim mjerama osiguranja. Saobraćajnice kojima je predviđeno kretanje Grabar-Kitarović i Vučića su blokirane uoči dolaska, a primjetan je veliki broj policijskih službenika na mostarskim ulicama.

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednicom Hrvatske i predsjednikom Srbije, u mostarskom hotelu Mepas je za 13.45 sati najavljen sastanak istih aktera uz ministra vanjskih poslova BiH, ministricu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i ministra vanjskih poslova Republike Srbije.

Nakon sastanka je, u 14.25 sati, predviđena konferencija za medije, na kojoj bi se javnosti trebali obratiti svi akteri.

faktor.ba