Dogodilo se na današnji dan, 7. mart

 1. p. n. e.- Umro Aristotel, starogrčki filozof. Bio je najsvestraniji i najučeniji grčki filozof koji se smatra jednim od najuticajnijih ličnosti antike.

 

 1. Potpisivanjem mira u Carigradu završen rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, u kojem su Turci (1571) preuzeli Kipar od Mletaka.

 

 1. Prvi razgovor telefonom obavili izumitelj telefona Alexander Graham Bell i njegov saradnik Thomas Watson.

 

 1. Poslije ostavke kraljevske vlade, Josip Broz Tito je formirao novu jugoslavensku vladu u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol, kao prvi potpredsjednik, i Ivan Šubašić, kao ministar vanjskih poslova.

 

 1. Iran je prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom zbog knjige Salmana Ruždija “Satanski stihovi”.

 

 1. Italijanski vojni sud proglasio je krivim bivšeg kapetana njemačkih snaga SS-a Ericha Priebkea za masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima u Drugom svjetskom ratu i osudio ga na doživotnu robiju.

 

 1. U 70. godini u Londonu umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik. Tokom 46 godina karijere snimio je oko 20 filmova među kojima su najpoznatiji “Staze slave”, “2001: Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Doktor Strejndžlav” i “Beri Lindon”.

 

 1. Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smijenio Antu Jelavića sa funkcije člana Predsjedništva BiH i zabranio mu kandidaturu na izborima, te obavljanje bilo koje druge javne funkcije.

 

 1. Na referendumu u Irskoj glasači se izjasnili protiv strogih zakona o zabrani abortusa.

 

 1. Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za granatiranje Sarajeva, Zagreba i masakr u Srebrenici. U septembru 2011. osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal oslobodio je 28. februara 2013. Perišića optužbi za ratne zločine i naložio da odmah bude pušten na slobodu.

 

 1. Umro je profesor ruske književnosti Mihajlo Mihajlov, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata i intelektualaca.