Dogodilo se na današnji dan

  1. Portugalski moreplovac Pedro Alvarez Kabral krenuo iz Lisabona na put u Indiju. Promjenivši dotad poznatu rutu, udaljio se od afričke obale u pravcu zapada, prema Južnoj Americi, i tako otkrio današnji Brazil, proglasivši ga portugalskom kolonijom.
  2. Umro švedski brodski inžinjer i pronalazač Džon Erikson, izumitelj prvog uspješnog brodskog vijka.
  3. U Kopenhagenu održana Druga konferencija žena-socijalista, na inicijativu njemačke revolucionarke Klare Cetkin. Na konferenciji ustanovljen praznik Dan žena, u znak sećanja na demonstracije žena u Čikagu 8. marta 1909.
  4. Nemirima i štrajkovima u Petrogradu počela “Februarska revolucija” u Rusiji.
  5. U Južni Vijetnam se iskrcalo 3.500 američkih marinaca, čime je počelo masovno uključenje kopnenih trupa SAD u Vijetnamski rat.
  6. – Okončan neuspješni mirovni mandat UN u Ruandi.
  7. Vojska Šri Lanke, u brzoj operaciji, zauzela više od 500 kvadratnih kilometara teritorije na sjeveru zemlje, koja je bila pod kontrolom separatističke gerilske grupe Tamilski tigrovi. U sukobima separatista i Vladinih snaga od 1983. poginulo oko 57.000 ljudi.
  8. – Istočnu Tursku pogodio potres jačine 6,1 stepen. 51 osoba je poginula, stotine povrijeđeno, 287 građevina je uništeno, a oko 700 teško oštećeno.