Osmomartovski pohod: Do najvišeg vrha Trebevića popet će se 150 žena

U povodu Dana žena Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo organiziraju u nedjelju, 11. marta, planinarski uspon pod nazivom “100 žena na Trebević”.

Učesnice pohoda će do Sofe, najvišeg vrha Trebevića, na 1.629 metara nadmorske visine, pješačiti pravcem: Ravne (Prvi šumar) – Dobre vode – Planinarski dom Vaso Miskin Crni.

Polazak iz Sarajeva, organiziranim, autobuskim prijevozom, je ispred Zemaljskog muzeja u 8.00 sati.

U planinarskom domu na Trebeviću za učesnice pohoda će po povratku sa Sofe biti priređen ručak.

– Za nedjeljni pohod do jutros se prijavilo 150 žena, što je u odnosu na četiri prethodna  osmomartovska pohoda najveći broj planinarki koje će pješačiti do vrha Trebevića. Broj učesnica pohoda nije ograničen, a informacije i prijave primaju se na telefone 061 20 24 25 i 061 50 36 34 – kaže u izjavi za Fenu vođa uspona Dijana Mandžo.

Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo prvi su put organizirali pohod “100 žena na Trebević” u martu 2014. godine, a predstojeći nedjeljni pohod u povodu Međunarodnog praznika žena, bit će peti po redu.

Dan žena se “planinarski” u  Sloveniji obilježava pohodom “100 žena na Triglav”, a u  Hrvatskoj je to uspon “100 žena na vrh Mosora”.

Fena