Podignuta optužnica protiv pomagača “Zemunskog klana” u BiH

Tužilac Specijalnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bore Gligića, državljanina BiH i Srbije i Igora Milanovića, državljanina Srbije, zbog organizovanog kriminala i krivotvorenja isprava.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizovane kriminalne grupe, vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea izradu nezakonitih ličnih dokumenata CIPS-a, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“ omogućili lažne identitete u 50-tak slučajeva.

Optužnicom je navedeno da su u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podjeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organizovanih protivzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata CIPS-a, sa podacima stvarnih osoba i sa fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja kaznenih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizovane kriminalne grupe, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini i koji nisu podnosili zahtjeve za lične dokumente u BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno učestvovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice.

bhrt