Dogodilo se na današnji dan, 9. mart

 1. Kralj Louis Philippe I osnovao francusku Legiju stranaca sa sjedištem u Alžiru.

 

 1. Umro Wilhelm I, pruski kralj od 1861, koji je uz pomoć moćnog kancelara Otta von Bismarcka 1871. ujedinio 25 njemačkih država u Njemačko carstvo i proglasio se carem.

 

 1. U Visokom je rođen Zaim Muzaferija, bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac. Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Umro je 5. novembra 2003. u rodnom gradu.

 

 1. Italija anektirala Rijeku, koja je od potpisivanja jugoslovensko-italijanskog ugovora u Rapalu, u novembru 1920, imala status nezavisnog grada.

 

 1. Rođen američki velemajstor Robert Bobby Fischer, prvi Amerikanac koji je osvojio titulu svjetskog prvaka u šahu. Šampionsku titulu stekao je pobijedivši, 1972. u Reykjaviku, ruskog velemajstora Borisa Spaskog.

 

 1. U Beogradu održane prve velike antirežimske demonstracije. Policija je grubom silom rasturila demonstrante, nakon čega je centar grada zaposjela vojska s tenkovima. Poginuli su jedan demonstrant i jedan policajac.

 

 1. Američki pjesnik, pripovjedač i romanopisac Čarls Bukovski umro je u San Pedru. Poznat po eksplicitnom, sirovom, ponekad i vulgarnom književnom izrazu najčešće je pričao o simpatičnim gubitnicima sa margina društva. Najpoznatiji njegovi romani su “Zabilješke starog pokvarenjaka”, “Bludni sin”, “Šekspir ovo nikad nije radio” i zbirke kratke proze “Đavo je bio vruć” i “Priče o običnom ludilu”.

 

 1. Iranski predsjednik Mohamad Hatami doputovao je u Italiju, što je bila prva posjeta šefa iranske države jednoj zapadnoj zemlji od Islamske revolucije 1979. Tokom trodnevne posjete, Hatami se susreo i sa poglavarom Rimokatoličke crkve Ivanom Pavlom Drugim u Vatikanu, kao najviši iranski vjerski lider koji je posjetio papu.

 

 1. Ponovo otvoren tunel Mont Blanc u Alpima nakon velikog požara u njemu 1999. kada je poginulo 39 osoba.

 

 1. Tajlandska policija saopštila je da je u tromjesečnoj akciji, koja je provedena širom zemlje u potrazi za proizvođačima i dilerima sintetičke droge (metafetaminima), ubijeno više od 2.200 ljudi.

 

 1. U Havani, glavnom gradu Kube, Evropska unija je otvorila diplomatsko predstavništvo.

 

 1. Donald Tusk izabran je na novi dvoipogodišnji mandat za predsjednika Evropskog savjeta, uprkos protivljenju Poljske čiji je državljanin.