Za vikend promjena vremena, od sredine marta novi snijeg

Sibirski polarni val je iza nas, a proteklih dana bili smo svjedoci stabilizacije vremena u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ipak, stabilan period bez padavina je iza nas, barem prema prognozi meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prvi dan vikenda, u subotu, očekuje se pretežno sunčano vrijeme. U večernjim satima naoblačenje, što ponegdje u Bosni može uvjetovati slabu kišu. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 9 do 16, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 18 stepeni.

U nedjelju prijepodne očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne ili u večernjim satima porast naoblake praćen kišom. Vjetar umjeren do jak, zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevne od 13 do 19 stepeni.

– Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredne sedmice očekuje nestabilno vrijeme s kišom i snijegom. Kiša se prognozira početkom sedmice, a snijeg je moguć pred kraj sedmice (17. i 18. mart) u Krajini i centralnoj Bosni. Temperature zraka bit će u laganom padu a prognozirane minimalne temperature zraka od 16. marta spuštat će se ispod stepena – prognozira meteorolog Dženan Zulum.

FENA