Dogodilo se na današnji dan, 12. mart

 1. – U Beču izbile velike studentske demonstracije protiv policijsko-apsolutističkog režima kancelara Klemensa Meterniha i ubrzo je planula revolucija koja je potresla temelje Austrije.

 

 1. – Velika Britanija i Francuska u Krimskom ratu priskočile u pomoć Otomanskom carstvu, zaključivši s njim savez protiv Rusije.

 

 1. – Rođen turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, otac moderne Tuske, pod čijim je vođstvom 1922. zbačen posljednji sultan Muhamed Šesti, a 1923. proglašena republika, na čelu s njim – kao predsjednikom.

 

 1. – Vođa borbe za nezavisnost Indije Mahatma Gandi otpočeo kampanju građanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave i njene namjere da uspostavi monopol u proizvodnji soli.

 

 1. – Njemačke trupe ušle u Austriju, a Adolf Hitler je dva dana potom objavio da je Austrija postala dio Trećeg rajha, što su zapadne sile posmatrale skrštenih ruku, nastojeći da na svaki način izbjegnu rat s nacistima.

 

 1. – Njemačka Jevrejka Ana Frank u 15. godini života ubijena u njemačkom nacističkom logoru Bergen-Belzen. Njen dnevnik je postao simbol stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

 

 1. – Predsjednik SAD-a Hari Truman proklamovao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma (“Trumanova doktrina”). Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

 

 1. – U indijskom gradu Bombaj u seriji eksplozija koje su podmetnuli islamski teroristi poginulo više od 300 ljudi. Indija je za eksplozije optužila islamskog susjeda Pakistan, ali je Islamabad odbacio te tvrdnje.

 

 1. – Poljska, Češka i Mađarska postale prve članice bivšeg Varšavskog pakta koje su se pridružile NATO paktu.

 

 1. – Premijer Zoran Đinđić ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije.

 

 1. – Smijenjena predsjednica Južne Koreje Park Geun-hje napustila je predsjedničku palatu u Seulu, dva dana nakon što je Ustavni sud donio odluku o njenom opozivu zbog skandala o korupciji.