Građani BiH u Makedoniju će moći putovati samo s ličnom kartom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Skoplju sa premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje. Potpisan je i Sporazum o uslovima putovanja prema kojem će građani BiH u Makedoniju ulaziti sa ličnom kartom, kao i Protokol o saradnji u obrazovanju.

Sporazum o uslovima putovanja državljana BiH i Makedonije potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i makedonski ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov.

Takođe, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica obrazovanja i nauke Makedonije Renata Deskoska potpisali su Protokol o saradnji u obrazovanju, s ciljem razvijanja i unapređenja odnosa u toj oblasti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i makedonski premijer Zoran Zaev razgovarali su o poboljšanju političkih odnosa i saradnje u procesu evropskih integracija, ekonomskim odnosima i jačanju trgovinske razmjene, kao i o aktualnim regionalnim pitanjima i procesima.Predsjedavajući Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za saradnjom u oblastima metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije. Pozdravio je ideju formiranja Biznis kluba Bosna i Hercegovina – Makedonija i izrazio punu podršku Vijeća ministara BiH održavanju poslovnih foruma i susreta privrednika iz BiH i Makedonije, jer se radi o obostranom interesu.

Dodao je da BiH i Makedonija dijele zajedničke ciljeve aspiracije ka EU i NATO savezu i obje zemlje predano rade na reformama kako bi ubrzale ekonomski razvoj i poboljšale životni standard građana.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio najavu premijera Zaeva da će od naredne školske godine u Makedoniji biti uvedena redovna nastava na bosanskom jeziku za djecu iz bošnjačke zajednice.

Razgovarano je i o modalitetima uspostave direktne aviolinije između Skoplja i Sarajeva kako bi se olakšala komunikacija i ubrzao protok ljudi i roba. Poseban akcenat je stavljen na saradnju resornih ministarstava u procesima EU integracija i pristupanju EU fondovima.

Istaknuto je da su obje zemlje aktivni sudionici regionalnih inicijativa i nosioci pozitivnih procesa u regiji te da dijele zajednički interes za boljim infrastrukturnim povezivanjem regije i ubrzanjem evropskih integracija kako bi se kreiralo stabilno okruženje za ubrzani ekonomski razvoj i prosperitet regije.

bhrt.ba