Dogodilo se na današnji dan, 13. mart

 1. Asteci osnovali svoju naseobinu Tenochtitlan, kasnije prijestolnicu Asteškog carstva, na mjestu gdje je današnji grad Ciudad de Mexico.

 

 1. Umro Petar Hektorović, hrvatski renesansni pjesnik i erudit koji se odlikovao i muzičkim i graditeljskim znanjem, te je ostavio više notnih zapisa bugaršćica i lirskih pjesama. Najvažnije njegovo djelo je “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.

 

 1. Harvardovo sveučilište u Cambridgeu u Massachusettsu dobilo ime prema svom prvom upraviteljskom darovatelju, teologu Johnu Harvardu.

 

 1. Britanski astronom njemačkog porijekla William Herschel otkrio planet Uran, sedmi po redu planet od Sunca. To je prvi planet koji je bio otkriven teleskopom, iako ga se može vidjeti i golim okom. Oko Sunca obiđe za 84,32 godine.

 

 1. U atentatu ubijen ruski car Aleksandar II Romanov dok se vozio kočijom ulicama Petrograda. Iznenada je jedan mladić bacio pred oklopljenu kočiju paket eksploziva, ali ju nije teško oštetio. Car je izašao vani da pomogne ranjenim civilima i tada je drugi mladić bacio bombu na cara od koje je on nekoliko sati kasnije umro.

 

 1. Hitlerova vlada osnovala novo ministarstvo u Berlinu, nazvano Ministarstvo narodnog prosvjećivanja i propagande, a za ministra je postavljen Joseph Goebbels. Jedna od prvih akcija novog ministarstva bilo je spaljivanje oko 20.000 knjiga židovskih i antinacističkih autora.

 

 1. Rođen Mahmoud Darwish, najpoznatiji palestinski pjesnik. Opisivao je borbu svog naroda za nezavisnost, kritizirajući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

 

 1. Rođena Atina Bojadži, makedonska maratonska plivačica, nazivana i “Ohridski delfin”. Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena s područja nekadašnje Jugoslavije koja je preplivala kanal La Manche.

 

 1. Umro Ivo Andrić, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za roman “Na Drini ćuprija”.

 

 1. Škot Thomas Hamilton u jednoj osnovnoj školi u Dunblaneu u Škotskoj ubio 15 djece i učiteljicu, a zatim izašao van i nastavio pucati po drugoj djeci. Ubio je još jednu djevojčicu, a ukupno ranio 15 osoba, nakon čega je izvršio samoubistvo.

 

 1. Umro Ljubomir Kapor, velikan hrvatskog glumišta. Najpopularnije uloge odigrao je u legendarnim TV-serijama “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i “Luda kuća”.

 

 1. Papa Franjo izabran za novog poglavara Katoličke crkve. Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike, prvi papa isusovac i prvi papa koji je uzeo novo papinsko ime nakon 1.100 godina.