Na Arktiku aktuelna zima najtoplija u historiji mjerenja

Nivo morskog leda na Arktiku rekordno je nizak za ovo doba godine. Naučnici su izrazito zabrinuti jer je u toj regiji, usljed klimatskih promjena, zabilježena najtoplija zima u historiji mjerenja.

“To je jednostavno ludo”, ističe Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu koji proučava Arktik od 1982. godine.

On tvrdi da nikada nije vidio ništa poput ovoga što se sada dešava u sjevernoj polarnoj oblasti.

Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura u ovoj oblasti dio ciklusa koji je izazvalo globalno zagrijavanje. Drugi dio tog procesa su ledene oluje koje su nedavno poharale Evropu i sjeveroistok SAD.

Najsjevernija mjerna stanica na samom rubu Grenlanda u februaru je zabilježila 60 sati tokom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu.

Prošlomjesečna temperatura više dolikuje majskoj, napominje Rut Motram sa Danskog meteorološkog instituta.

Nivo leda na Arktiku je u februaru bio niži od prošlogodišnjeg za 160.000 kilometara kvadratnih i sada iznosi oko 14 miliona, što je 1,3 miliona manje od normalnog tridesetogodišnjeg nivoa.

Slični fenomen zabilježen je i u Beringovom moru, u Pacifiku. Neobično je da se isto događa s obje strane Arktika, prenose naučni portali.