Dogodilo se na današnji dan, 14. mart

  1. Engleski istraživač Samjuel Bejker otkrio drugi izvor rijeke Nil u istočnoj Africi i nazvao ga Albertovo jezero.

 

  1. Rođen Albert Einstein, teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih osoba u historiji. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

 

  1. Umro Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomista i revolucionar. Osnivač je Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Težio je znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma i smatra se jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma.

 

  1. George Eastman, američki poduzetnik i poronalazač, najpoznatiji kao osnivač kompanije Eastman Kodak te populariziranju filmske role, izvršio je samoubistvo, ostavivši za sobom poruku: “Moj posao je okončan, zašto čekati?”.

 

  1. Rođen Miroslav “Mika” Antić, srpski pjesnik, novinar, režiser i dječji pisac. Osim pisanja bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je urednik časopisa “Ritam” i “Neven”, “Dnevnik” u Beogradu i “Mlado pokolenje” u Novom Sadu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

 

  1. Umro Mato Lovrak, hrvatski dječji pisac koji je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom. Po njegovim romanima snimljeni su uspješni igrani filmovi “Družba Pere Kvržice” i “Vlak u snijegu” te u novije vrijeme “Anka”. Djela su mu prevedena na mnoge jezike.

 

  1. Umro Alija Isaković, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti.

 

  1. Umro Fred Zinnemann, američki filmski režiser austrijskog porijekla. Isprva je režirao kratkometražne filmove, od kojih je Oscarom nagrađen “Da nam žive majke!”. Oscara je dobio za filmove “Odavde do vječnosti” i “Čovjek za sva vremena”.

 

  1. Pobjedom na izborima ruski predsjednik Vladimir Putin osigurao je drugi četvorogodišnji mandat. Na taj položaj ponovo je izabran 2012. godine.

 

  1. Umro bivši predsjednik Estonije Lennart Meri, ključna osoba pokreta za nezavisnost te baltičke zemlje. Bio je prvi predsjednik Estonije nakon sticanja nezavisnosti 1992. godine.

 

2018.Umro Stiven Hoking (engl. Stephen William Hawking), engleski teoretski fizičar. Unaprijedio je razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta. Demonstrirao je da Ajnaštajnova teorija relativiteta zapravo znači da će svemir, koji je otpočeo postojanje Velikim praskom, završiti u crnoj rupi.