Kolumbija ukinula vize državljanima BiH

“Odlukom Vlade Republike Kolumbije, za državljane BiH nije potrebna ulazna viza prilikom putovanja u ovu zemlju, i to za period do 90 dana. Ovaj period se može produžiti za dodatnih 90 dana, pri čemu boravak u toku jedne godine za državljane BiH na teritoriji Republike Kolumbije bez vize ne može iznositi duže od 180 dana”, kazao nam je ministar-savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Državljani BiH koji putuju u Kolumbiju sada će trebati samo dozvolu za privremenu posjetu u odgovarajućoj kategoriji i u zavisnosti od aktivnosti koje planiraju preduzimati u ovoj zemlji na jugu Amerike.

Tako će državljani BiH moći dobiti dozvolu za boravak do 30 dana za hitan tehnički rad ili dozvolu koja omogućava određene poslovne aktivnosti do 90 dana.

Podsjećamo, državljanima Crne Gore ranije je odobren ulazak u Kolumbiju bez vize, a Južnoafrikanci su ovaj bezvizni režim dobili u septembru 2017. godine.

Državljanima Republike Kolumbije nije potrebna viza za ulazak u BiH, izlazak iz nje, tranzit i boravak na teritoriji BiH u trajanju do 90 dana.

klix.ba