Umro poznati svjetski fizičar Stephen Hawking

“Duboko smo žalosni jer je naš voljeni otac umro. Bio je veliki naučnik i izuzetan čovjek čiji će rad i nasljedstvo živjeti godinama”, stoji u obavijesti koju su objavila njegova djeca.

Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, a svoj naučni rad naročito je posvetio u polju istraživanja crnih rupa te djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Stephen Hawking rođen je u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije odbranio na Univerzitetu Cambridge.

Godine 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Kada je imao 22 godine dijagnosticiran mu je rijetki oblik bolesti motornih neurona, zbog čega mu je predviđano još samo nekoliko godina života. Bolest ga je vezala za invalidska kolica i uglavnom nije mogao govoriti bez sintetizatora glasa.

Njegov doprinos nauci ostat će trajna uspomena i podsjećanje na moć ljudskog uma i snagu volje u borbi kroz život bez obzira na bolest i sve druge prepreke.