U aprilu konferencija o procesuiranju genocida u BiH

Konferencija “Procesuiranje genocida u BiH”, koju će finansijski podržati Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, bit će održana 18. i 19. aprila kada je donesena i prva presuda za počinjeni genocid Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske RS-a.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo finansijski će podržati održavanje konferencije, najavljeno je na današnjem sastanku ministra Muharema Fiše s predsjednikom i saradnicom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem i Leom Bajrić, te članicom Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Kadom Hotić.

Kako je istaknuto tokom sastanka, planirano je da se konferencija održi 18. i 19. aprila kada je donesena i prva presuda za počinjeni genocid Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske RS-a.

-Tog dana su i preživjele žrtve Srebrenice bijelim nišanima obilježile mjesta na kojima su ukopani njihovi najmiliji, te je konačno na vidjelo izašla prava istina – kazala je Hotić te potctrala da nikad neće odustati od traženja kazne za sve koji su počinili strašne zločine na području Bosne i Hercegovine.

Poručila je da se ne stidi reći šta se dešavalo u Srebrenici jer ako se prestane govoriti o strahotama koje su žrtve preživjele onda će se time zapečatiti sudbina jednog naroda, a buduće generacije nikada neće saznati pravu istinu.

-Mi govorimo u ime žrtava i njihove budućnosti, zbog čega želimo da stalno ponavljamo da se genocid desio i on se ne može negirati – naglasila je Hotić.

Na konferenciju će biti pozvani svi studenti prava s prostora bivše Jugoslavije.

-Mi na ovaj način nastavljamo da se borimo za pravdu i istinu od čega nikada nećemo odustati – naglasio je Fišo te dodao kako će resorno ministarstvo i dalje podržavati aktivnosti udruženja i boračkih koordinacija.

Međunarodnu konferenciju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u saradnji Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu (MMKS), saopćeno je iz Vlade KS.

faktor.ba