Dogodilo se na današnji dan, 17. mart

  1. 180. Umro rimski filozof i car Marko Aurelije, koji je tokom vladavine od 161. suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo, pojačao kontrolu nad provincijama, sproveo reforme u građanskom pravu i osnivao škole.

 

  1. Engleski parlament raspustio Dom lordova u vrijeme vladavine Olivera Kromvela, pobjednika u građanskom ratu u kojem je 1648. poražen kralj Čarls I.

 

  1. Napadom više od 200 bombardera na ciljeve u Beču počelo savezničko bombardovanje Austrije u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. U erupciji vulkana Agung na indonežanskom ostrvu Bali život je izgubilo najmanje 11.000 ljudi.

 

  1. Ispred ambasade SAD-a u Londonu izbio sukob policije i demonstranata koji su protestovali protiv Vijetnamskog rata. Uhapšeno je 300 demonstranata, a 90 policajaca je povrijeđeno.

 

  1. Talas pljački i podmetnutih paljevina zahvatio Grbavicu, dva dana prije no što je to posljednje srpsko predgrađe u Sarajevu, u skladu s Dejtonskim sporazumom, predato policiji Federacije BiH.

 

  1. Šest članova Međunarodnog olimpijskog komiteta izbačeno je iz te institucije zbog primanja mita.

 

  1. Pet osoba je ubijeno, 45 povrijeđeno, kada su dva napadača ubacila bombe u protestantsku crkvu u diplomatskom naselju u Islamabadu, u Pakistanu. Većina ubijenih i povrijeđenih bili su stranci.

 

  1. U 13 – minutnom govoru iz Bijele kuće predsjednik SAD-a Džordž Buš postavio je ultimatum iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu da u roku od 48 sati napusti Irak sa svojim sinovima, ili će se u protivnom suočiti sa ratom.

 

2006 . Umro je Oleg Kasini čuveni modni kreator koji se proslavio kreacijama koje su Žaklinu Kened i učinili najglamuroznijom prvom damom SAD-a.

 

  1. Tokom 2016. godine stradalo je 7.763 migranata, za 27 posto više nego 2015. Međunarodna organizacija za migracije upozorila je da je povećan broj stradalih migranata posebno u Sredozemlju gdje krijumčari prevoze izbjeglice sve opasnijim putevima na sve nebezbjednijim brodovima.