Vlada FBiH: Poljoprivrednici čekaju odluku o isplati poticaja

Danas će u Mostaru biti održana hitna sjednica Vlade Federacije BiH. Na dnevnom redu će se, između ostalog, naći poticaji za poljoprivrednike. Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH juče je upozorilo ministre da, ukoliko se danas ne pojave na sjednici, moraju biti spremni na masovne proteste poljoprivrednika.

Navedeno je da će protesti biti održani ispred centrala političkih stranaka i da će ih, kako tvrde, držati u blokadi sve dok ne prestanu da vode predizbornu kampanju preko njihovih leđa.

“U javnosti su se pojavile glasine da bi neke od stranaka mogle bojkotovati sjednicu i nastaviti sa blokadom izvršne vlasti. Ako su glasine tačne, želimo unaprijed obavijestiti ministre da ćemo sve one koji ne dođu na sjednicu smatrati neprijateljima poljoprivrede”, navodi se u saopštenju Udruženja poljoprivrednika BiH.

Na dnevnom redu Vlade Federacije BiH trebalo bi da se nađu i stambeni krediti za mlade do 40 godina starosti. Kako je ranije najavila ministrica finansija Jelka Milićević, rok otplate kredita do 150.000 BAM bio bi 20 godina, sa fiksnom kamatnom stopom od 2,99 posto.

Vlada Federacije BiH i Union banka u državnom vlasništvu planiraju za tu svrhu izdvojiti po 10 miliona BAM.