SDP BiH i Crne Gore – Saniranjem Tjentišta vratimo dug partizanima

SARAJEVO, 20. marta (FENA) – Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka “Sutjeska”, boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ i zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu.

Iz SDP-a BiH ističu da je Spomenik na Tjentištu vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali je u simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda i država bivše Jugoslavije i svih poštovalaca antifašističke borbe.

– Kao partije koje počivaju na antifašizmu, kao jednom od temelja svog postojanja, i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obavezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima – navodi se u saopćenju.

Samo na temelju antifašističkih vrijednosti na kojima je i formirana Evropska unija, smatraju iz SDP-a, mogu se graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.

Nebriga i ćutanje vlasti BiH na javne pozive za pomoć, dodali su, u suprotnosti je sa borbom i životom naših predaka, koje je čak i komandat neprijatelja opisao kao ljude “s borbenim moralom koji izaziva čuđenje”.

Emocija, koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske, najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije, saopćeno je iz SDP-a BiH. 

(FENA) M.L.