BIHAMK: Stanje na putevima

Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Trnovo-Foča, Sarajevo-Rogatica, Tarčin-Konjic, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Kupres-Bugojno, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Turbe-Banja Luka. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća i Bosanskog Petrovca, stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07:30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Kamensko.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.