Danas se obilježava svjetski dan Down sindroma

Centralna manifestacija kojom će u Bosni i Hercegovini biti obilježen 21. mart, Svjetski dan Down sindroma, bit će održana u Zenici. Kroz bogat program manifestacije, bit će prikazane uspješne priče o inkluziji.

Kako je najavljeno, u zeničkoj “Areni” će biti pokušano obaranje svjetskog rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape, koje se već nekoliko godina koriste za obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma jer predstavljaju simbol različitosti.

Udruženje “Bohemsa” u saradnji s udruženjem “Život sa Down sindromom Federacije BiH”, organizovat će u Sarajevu javnu tribinu na kojoj će predavač biti dr Mensuda Hasahodžić, jedini bh. pedijatar-genetičar sa specijalizacijom za Down sindrom.

Tema predavanja bit će “Rana intervencija, inkluzija i jačanje kognitivnih vještina, važni činioci u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti u osoba s Down sindromom”.

Udruga za Down sindrom Mostar pozvala je sve ljude dobre volje da podrže aktivnosti, tako što će danas obući raspar čarape i postaviti fotografije na društvene mreže uz oznaku #obrazovanjebezdiskriminacije.

U Hotelu “Mepas” bit će predstavljena slikovnica dječije književnice Sonje Jurić “Moj brat i ja”, koja je posvećena djeci s Down sindromom.

Udruga skreće pažnju na još uvijek široko raširenu diskriminaciju koja djeci s Down sindromom postavlja barijere pred redovne škole, te poručuju da je inkluzija u obrazovanju jedini mogući put.

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ujedinjeni narodi su 10. novembra 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom.

Ovaj datum simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Svjetskog dana Down sindroma su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Nošenjem šarenih čarapa iskazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom, kako bi se što bolje integrirali u društvo.

Downov sindrom je genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune.

Na 21. paru hromosoma, on je otkrio jedan hromosom viška. Umjesto dva, tu su se nalazila tri hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Takav poremećaj ima svaki čovjek s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Ime “Down” potiče od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom, gotovo stotinu godina prije nego što je pronađen uzrok ovog poremećaja.

Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.

bhrt