Dogodilo se na današnji dan, 21. mart

 1. Umrla princeza Pocahontas, kći američkog domorodačkog poglavice Powhatana koja se u Virginiji udala za engleskog kolonista Johna Rolfea te zajedno s njim otišla u Englesku. Smatra se jednom od najpoznatijih osoba među američkim domorocima, te joj je život poslužio kao inspiracija za brojne legende, književna djela i filmove.

 

 1. Rođen Johann Sebastian Bach, jedan od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, a bio je inspiracija kasnijim velikanima poput Mozarta i Schoenberga.

 

 1. Službeno stupio na snagu Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon koji je zabranjivao privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopuštao slobodu vjere i isticao da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima.

 

 1. Perzijski šah Reza Pahlavi izdao je dekret u kojem je zamolio strane poslanike da njegovu zemlju od tada nazivaju Iran umjesto Perzija. Pojam Iran koristili su sami stanovnici te zemlje dugo vremena prije 1935. godine. Danas se ta država službeno zove Islamska Republika Iran.

 

 1. Rođen Ayrton Senna da Silva, brazilski vozač Formule 1, poznat pod nadimkom Kišni čovjek. Poginuo je u nesreći na VN San Marina u Imoli.

 

 1. Južna Afrika obilježava spomen na najteži masakr u svojoj historiji apartheida. Tog su dana policijske snage u gradu Sharpevillu ubile 69 crnaca koji su protestvovali protiv vladine politike segregacije bijelaca i crnaca.

 

 1. Nekada poznata kao Jugozapadna Afrika, Namibija je stekla nezavisnost od Južne Afrike, a Sam Nujoma je prisegnuo za prvog predsjednika.

 

 1. Umro Clarence Leonidas Fender, poznat kao Leo Fender, američki izumitelj i graditelj muzičkih instrumenata. Osnovao je Fender Electric Instrument Manufacturing Company, danas poznatu kao Fender.

 

 1. UNESCO je 21. mart proglasio Međunarodnim danom poezije s ciljem promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu.

 

 1. Umro Ivo Kušanić, poznati karikaturista sedmičnog magazina “Politika”, čije se izdanje nije moglo zamisliti bez njegovog britkog komentara perom i tušem. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i stranih nagrada.

 

 1. Svjetski dan syndroma Down prvi put obilježen u Singapuru, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se obilježavanju. Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine.

 

 1. Umro Nikolaj Efimovič Andrianov, ruski gimnastičar, koji drži rekord u najviše osvojenih olimpijskih medalja (ukupno 15) u muškoj konkurenciji u historiji.