Jak vjetar formira sniježne nanose na pojedinim dionicama u BiH

SARAJEVO, 21. marta (FENA) – Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila. 

Ugaženog snijega na kolovozu ima u višim predjelima centralne, zapadne i jugozapadne Bosne. Izdvajaju se putni pravci: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres-Bugojno, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar-Livno.  

Dodatne poteškoće na putevima na području Bosanskog Petrovca, Glamoča, Bosanskog Grahova, Kupresa, Livna i Tomislavgrada stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.  

Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno. 

Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Poseban oprez se preporučuje u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. 

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac. 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07.30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. 

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.