Dogodilo se na današnji dan, 22. mart

 1. – Vatikan raspustio francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. godine radi zaštite poklonika Hristovog groba i odbrane krstaške teritorije na istoku od muslimana.

 

 1. – Kongres SAD-a usvojio zakon kojim je američkim brodovima zabranjen prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

 

 1. – Umro njemački pisac Johan Volfgang Gete, jedno od najvećih imena svjetske književnosti. Nekoliko godina poslije završenih studija prava u Stazburu preselio se u Vajmar, gdje je 28 godina bio upravnik pozorišta. Bio je obnovitelj lirike, drame, epa i romana, intenzivno se bavio filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru.

 

 1. – Egipat, Irak, Jordan, Liban i Sirija u Kairu osnovali Arapsku ligu.

 

 1. – Britanskog ambasadora u Holandiji Ričarda Sajksa u Hagu ubili irski teroristi.

 

 1. – Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno usvojio Rezoluciju 1345 kojom se oštro osuđuje nasilje albanskih ekstremista u Makedoniji.

 

 1. – Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji koji predviđa spajanje postojećih obavještajnih službi entiteta.

 

 1. – Izvršena primopredaja međunarodnog aerodroma u Mostaru, koji je iz nadležnosti SFOR-a prešao u nadležnost grada i Federalne direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

 

 1. – Duhovni vođa islamske organizacije Hamas šeik Ahmed Jasin ubijen u toku raketnog napada izraelskih vojnih helikoptera dok je izlazio iz džamije u Gaza Sitiju.

 

 1. – Baskijska sepratistička organizacija ETA proglasila stalni prekid vatre.

 

 1. – U rudarskoj nesreći u jami Raspotočje u blizini Zenice lakše povrijeđeno 13 rudara. U isto vrijeme, u području Zenice se osjetio lakši potres. Uzrok nesreće nije poznat.

 

 1. – U terorističkom napadu u Briselu poginulo je najmanje 34 ljudi, a povrieđeno je 230 osoba.