Ekstremno vrijeme: Posljednje tri godine u svijetu rekordno tople

Svjetska meteorološka organizacija, koja radi pod okriljem UN-a, objavila je da je 2017. godina bila do sada najskuplja u smislu štete koju su nanijele vremenske i klimatske neprilike, poput atlantskih uragana i monsunskih poplava u Indiji.

“2018. godina počela je tamo gdje je 2017. završena – ekstremnim vremenom koje odnosi živote i uništava imovinu”, navedeno je u godišnjem izvještaju.

U studiji je potvrđeno da je 2016. godina bila najtoplija od početka vođenja evidencije u 19. vijeku, dok su 2017. i 2015. izjednačene na drugom mjestu.

SMO navodi da su emisije štetnih gasova kao posljedica aktivnosti čovjeka glavni faktor koji doprinosi ovoj situaciji.

Ako se izuzme efekat prirodnog fenomena El Ninjo u Tihom okeanu, prošla godina bila je najtoplija.

Talas je ukazao na kontrast između neobično visoke temperature na Arktiku u 2018. godini i olujne zime u Evropi i Sjevernoj Americi.

U izvještaju se navodi da je njemačka osiguravajuća kuća Munich Re procijenila da su vremenske nepogode u 2017. godini nanijele štetu od 320 milijardi dolara, što je rekord kada se uračuna inflacija.

Skoro 200 država dogovorilo se 2015. godine, u okviru Pariskog sporazuma, da u globalnoj ekonomiji smanje upotrebu fosilnih goriva.

klix.ba