Čengić: Upitan identitet 8.372 sahranjene žrtve

U ovom trenutku, u 12 mrtvačnica širom BiH, nalazi se oko 2.000 neidentifikovanih tijela koja su proteklih 20 godina ekshumirana iz pojedinačnih, zajedničkih i masovnih grobnica u BiH. S obzirom na to da do 2001. godine, u nedostatku DNK laboratorija, nisu vršene DNK analize na osnovu uzete krvi od porodica, te da je identifikacija vršila klasičnom metodom na osnovu odjeće, predmeta, nakita i drugih stvari pronađenih kod žrtve ili jednostavno na bazi njihovih antropoloških karakteristika.

– Tu se radi o pogrešnim klasičnim identifikacijama, koje su vršene do 2001. godine. Takvih je 8.372 osobe u BiH, a urađene su na osnovu elemenata odjeće, obuće, ličnih predmeta i dokumenata, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Iz Instituta apeluju svima koji nisu dovoljno uvjereni u identifikaciju srodnika da se jave na brojeve telefona kancelarija Međunarodne komisije za nestale osobe  kako bi donirali dvije kapljice krvi i time razriješili sumnju i ovu problematiku.

– Ukoliko se njihova krv podudari s DNK profilom nekog od tijela koja leže u mrtvačnici, onda je to njihov srodnik, a ne onaj kojeg su ranije identificirali i sahranili. Tijelo druge osobe će se vratiti u mrtvačnicu radi utvrđivanja identiteta. To je dvostruka dobit, omogućit će nekome da dođe do posmrtnih ostataka najmilijih, kazala je Čengić.

Alfa