Dogodilo se na današnji dan, 23. mart

 1. Rođen Pierre Simon de Laplace, francuski matematičar i astronom čiji je rad bio ključan za razvoj matematičke astronomije i statistike.

 

 1. Ubijen ruski car Pavle I. Petrovič Romanov. Cara su tokom noći u spavaćoj sobi dvorca Sv. Mihael, nakon neuspješnog prisiljavanja na abdikaciju, napali i ubili general Bennigsen i Jašvil, Nijemac i Gruzijac u ruskoj vojnoj službi.

 

 1. U američkim novinama “Boston Morning Post” prvi put zabilježena kratica O.K. Premda postoje mnoge teorije o tome što ta kratica znači, danas je općeprihvaćena postavka da je to fonetska kratica za all correct (sve ispravno).

 

 1. Kralj Ferdinand V. imenovao Josipa Jelačića hrvatskim banom, tajnim kraljevskim savjetnikom, te ga unaprijedio u čin generalmajora i zapovjednika.

 

 1. Elisha Otis instalirao prvi lift u ulici Broadway (kućni broj 488) u New Yorku.

 

 1. Rođen Erich Fromm, američki psihoanalitičar njemačkog porijekla, ljevičar i humanist pod utjecajem Marxa, Freuda i frankfurtskog kruga, kritičar savremenog društva i predstavnik neopsihoanalize.

 

 1. Rođen Akira Kurosawa, japanski filmski režiser, scenarist i producent. Jedan je od najsnažnijih i najoriginalnijih autora i japanske i svjetske kinematografije, a jedinstvenu temu svoga stvaralaštva Kurosava određuje pitanjem: “Zašto ljudi ne mogu živjeti sretnije zajedno?”.

 

 1. Na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacij,e te se 23. mart obilježava kao Svjetski dan meteorologije.

 

 1. Pakistan postao prva islamska republika u svijetu, te taj dan obilježava kao Dan republike.

 

 1. Umro Barney Clark iz Seatlea, prvi čovjek kojemu je ugrađeno umjetno srce s kojim je živio 112 dana. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih implantatom.

 

 1. Američki predsjednik Ronald Regan predložio razvoj projekta Strategic Defense Initiative. Riječ je o ideji obrane SAD-a od napada balističkim raketama putem zemaljskih i svemirskih sistema odbrane zbog čega je popularno nazvan Star Wars.

 

 1. Film “Titanic” Jamesa Camerona osvojio rekordan broj nagrada Oscar u historiji kinematografije. Nominiran je za 14 Oscara, a osvojio ih je 11.

 

 1. Ruska svemirska stanica Mir, prva stalno naseljena dugovječna stanica u svemiru, završila svoju 15-godišnju misiju u orbiti. Postaja je namjerno ‘srušena’ te se nakon ulaska u atmosferu iznad otočja Fidži raspala, a ostaci su pali u Tihi okean.

 

 1. Umrla Elizabeth Taylor, britansko-američka glumica, dvostruka dobitnica Oscara. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Udavala se osam puta za sedam supruga. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva.