VELIKI OBRAT U TRIBUNALU, TUŽILAŠTVO TRAŽI: Mladića osuditi za genocid u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i…

Riječ je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića /75/ osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština /Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i foča tokom rata u BiH.

Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je danas žalbu na presudu bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske što je u skladu sa rokom koji odbrana imala na raspolaganju sa obzirom da je presuda izrečena 22. novembra.

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog vijeća da ispravi sve pravne i činjenične greške /errors of law and fact/, da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne.

U podnesku se podsjeća da je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice i osuđen na doživotnu robiju.

Odbrana traži i dodatno vrijeme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i prije izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog vijeća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

“Obim i veličina grešaka u presudi su bez presedana”, navodi se u žalbi.

Optužen 1995. Mladić je uhapšen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag. Njegov proces na prvoj instanci trajao je pet godina. “Balkanski mesar” koji nikada nije priznao ni trunku krivnje proglašen je krivim i za otmicu pripadnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca, tokom koje je ubijeno oko 14.000 osoba, od toga 1.601 dijete.