Dogodilo se na današnji dan, 24. mart

  1. – Umrla engleska kraljica Elizabeta Prva, koja je tokom 45 godina vladavine konsolidovala unutrašnje prilike i odlučujuće doprinijela da Engleska izađe na sva svjetska mora i postane prva kolonijalna sila svijeta.

 

  1. – Njemački bakteriolog Robert Koh objavio da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu. Kasnije je pronalazak antibiotika omogućio uspješnu borbu protiv bakterije nazvane “Kohov bacil”.

 

  1. – Umro francuski pisac Žil Vern, autor naučno-fantastičnih romana s naučnim predviđanjima, od kojih su mnoga ostvarena. Napisao je 57 romana i mnogi su poslužili kao scenariji za film. Djela: romani “Put oko svijeta za 80 dana”, “Dvadeset hiljada milja pod morem”, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik”, “Pet nedjelja u balonu”.

 

  1. – Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetković i šef diplomatije Aleksandar Cincar – Marković tajno otputovali u Beč da bi 25. marta potpisali ugovor o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Vlada je oborena vojnim udarom tri dana kasnije, poslije masovnih demonstracija u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

 

  1. – U Argentini vlast prigrabila vojna hunta generala Horhea Videle, a predsjednica Isabela Peron je uhapšena.

 

  1. – Iz Šri Lanke otišlo 2.000 indijskih vojnika, posljednjih iz kontingenta od 50.000, koji su dvije i po godine bezuspješno pokušavali da savladaju oružanu pobunu tamilskih gerilaca protiv centralnih vlasti u Kolombu.

 

  1. – Interpol povukao potjernicu za premijerom Kosova Agimom Čekuom, koja je raspisana na zahtjev vlasti Srbije.

 

  1. – EU postigla dogovor o uvođenju sankcija protiv zvaničnika Bjelorusije, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, zbog predsjedničkih izbora koji su ocijenjeni kao neregularni.

 

  1. – Skupština opštine Srebrenica, bez učešća srpskih poslanika, usvojila rezoluciju kojom se traži izdvajanje ove opštine iz Republike Srpske.

 

  1. – Jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije Boris Dvornik preminuo u 69. godini.

 

2016.- Radovan Karadžić je pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.