Od sredine sedmice porast temperatura, a naredni vikend sunčan i do 20 stepeni

Nakon snijega koji nas je poprilično iznenadio ovih dana, barem vozače sa ljetnim gumama, u narednim danima, tačnije od sredine naredne sedmice nam dolaze ljepši dani.

Bit će kiše, susnježice, ali sve to slabijeg intenziteta. Temperatura prema riječima dežurnog meteorologa Ibrahima Hadžismajlovića iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, počinje rasti od utorka kada možemo očekivati deset stepeni, a za vikend se prognozira dosta toplo i sunčano, sa temperaturama koje će dosezati i do 20 stepeni.

– Danas je umjereno do pretežno oblačno a Hercegovina je nešto sunčanija. Poslijepodne, predveče, se na tom području može očekivati kiša slabijeg intenziteta a u višim područjima jugoistočne Bosne može biti slabog snijega. Sutra nešto kiše u jutarnjim satima, uglavnom u Hercegovini. U noći sa nedjelje na ponedjeljak očekujemo nove padavine. U Hercegovini kiša, a u Bosni susnježica i kiša. Padavine tokom dana vrlo slabe. U utorak u ranim jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima može biti susnježice i u višim područjima slabog snijega. U Hercegovini je uglavnom kiša. U srijedu opet su padavine u Hercegovini a na jugozapadu Bosne u višim područjima je susnježica. U ostatku dana nema nekih padavina – govori nam Hadžismajlović.

Dodaje kako će temperature iz dana u dan rasti.

– U utorak u jutarnjim satima je od nula do četiri u Bosni, a u Hercegovini od šest do devet. Dnevne idu od osam do 16 stepeni. Dakle, u drugom dijelu sedmice bi trebalo da budu znatno više temperature zraka. Kada govorimo o Sarajevu temperature od petka i za dane vikend, idu iznad 15, bit će čak i do 20 stepeni. Vikend bi trebalo da bude sunčan, dosta topal. Dakle, prvi dani aprila sunčani, ugodni – rekao nam je Hadžismajlović.

Danas, što se tiče biometeoroloških prilika, hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Moguće je duže zadržavanje naoblake i slabije padavine u cijeloj zemlji, što će uzrokovati povremeno jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. S obzirom da će posvuda biti hladno, u Hercegovini uz umjerenu buru, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju.