Akcija “Ronhill”: Oduzeto 318 kg duhana i mašina za rezanje

U nastavku operativne akcije kodnog naziva “Ronhill” službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli došli su do lokacije na kojoj se vrši priprema duhana za daljnju distribuciju na području BiH i Hrvatske. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata vlasništva T.P. na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 318 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, kao i mašina za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 55.000 KM.

Podsjećamo, operativnu akciju kodnog naziva “Ronill” službenici UIO započeli su prošle sedmice i u prvom dijelu akcije oduzeto je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu, te još jedna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost ove robe procijenjena na 170.000 KM. Akcija “Ronill” usmjerena na sprečavanje ilegalne prodaje duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet donacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.
Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

klix.ba