Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 20 osoba

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 20 osoba, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

-Do ovog trenutka imamo 20 identificiranih žrtava za koje su se porodice izjasnile da ih žele ukopati 11. jula ove godine u Potočarima. Ovo sigurno još nije konačan broj jer se u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci 57 zvanično identificiranih, i od strane porodica i DNK analizom, ali zbog nekompletnosti tijela porodice se još nisu odlučile na ukop – izjavila je Čengić.

Pored ovog broja, kako je kazala, postoje još 133 posmrtna ostatka, koja su identificirana na temelju DNK analize, ali još nisu od strane njihovih porodica.

-Tako da će u narednom periodu porodice biti pozvane da izvrše i zvaničnu identifikaciju. Da li će se porodice odlučiti na ukop, to zavisi isključivo od porodica. Ono što svake godine moramo naglasiti, riječ je uglavnom o nekompletnim posmrtnim ostacima. Vrlo mali broj posmrtnih ostataka je pronađen i iz tog razloga porodice se teško odlučuju da ukopaju, u nekim slučajevima, samo po jednu kost – istakla je Čengić.

Podsjetila je i na to da je, kada je u pitanju Srebrenica, uglavnom riječ o sekundarnim odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Čengić je istakla da su posmrtni ostaci ovih 20 žrtava, za koje su se dosad porodice odlučile na ukop, pronađeni u sekundarnim masovnim grobnicama.

-Sva su tijela nekompletna. Među njima su i dva maloljetnika. Jedan od njih je pronađen u dvije sekundarne masovne grobnice, jedna na području Bratunca, a druga Srebrenice. I jedan i drugi su imali 16 godina. Uglavnom su pronađeni u ranijim godinama – 2001, 2003. ili 2005. Prošao je dosta dug vremenski period – pojasnila je Čengić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

faktor.ba