U Pionirsku dolinu stigle prve ovogodišnje bebe

U posljednjih sedam dana Pionirska dolina bogatija je za nekoliko prekrasnih bebica eland antilopa, lama, patuljastih koza, lemura.

Nakon zimskog boravka u zatvorenim štalama svojih nastambi, cjelodnevnoj njezi i medicinskoj zaštiti, za hranioce i veterinare Pionirske doline najveća nagrada su upravo prinove, odnosno zdravi i prekrasni mladunci rođeni prije svega pet-šest dana.

Kod eland antilopa prva ovogodišnja beba rođena je s malim rogovima i zbog toga je pokupila simpatije uposlenika. Reagira na dječiju graju koja dopire s obližnjih igrališta.

Crno-bijela, čupava i razigrana lama, najmlađa je u svom stadu i uživa u tom statusu. Već se navikla i na pažnju i njegu hranilaca i veterinara.

Slična situacija je i u nastambi škotskog goveda koji dijeli prostor sa stadom patuljastih koza. Jarići, kojima je ovo prva zima, ne plaše se svojih velikih, čupavih, rogatih i pola tone teških sustanara, nego čak njihov odmor i preživanje koriste za trku po njihovim leđima.

Živo i veselo je i objektu “majmunarnik s terarijem”, u kojem su trenutno najmlađi članovi, dvoje prekrasnih mladunaca lemura. Njihove graje možda su ipak najmanje pošteđeni makaki majmuni čija družina jedva čeka više sunca da može izaći u otvorene dijelove svojih nastambi.