Potočari : Danas će biti obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa prvih 600 žrtava genocida

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas će u Memorijalnom centru u Potočarima biti obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa prvih 600 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Memorijalni centar zvanično je u septembru 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton).

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović očekuje da će obilježavanju godišnjice, kao i prethodnih godina, prisustvovati veliki broj preživjelih žrtava.

“Na prvoj dženazi 31. marta 2003. godine ukopano je 600 žrtava, a nakon toga su u istoj godini bile još dvije dženaze – 11. jula kada su ukopane 282 žrtve genocida i 20. septembra, kada je je ukopano 107 žrtava”, podsjetio je Smajlović.

Počele su i pripreme za dženazu 11. jula, a za ovu godinu se ne očekuje veliki broj identifikovanih žrtava.

Trenutno ima, naveo je Smajlović, 15 identifikovanih žrtava, a problem predstavljaju ekshumacije koje se sporo odvijaju i identifikacije.

“Ima oko dvije hiljade skeletnih ostatak koji nisu u cijelosti identifikovani, a porodice traže da se u što većem procentu nađe broj kostiju kako bi mogli svoje najmilije dostojanstveno sahraniti”, rekao je Smajlović.

On je objasnio da ima slučajeva gdje su žrtve nađene u šest masovnih grobnica, naglasivši da čitav proces ide sporo.

“Mi ne možemo na to uticati. Nadam se da će vrijeme učiniti svoje i da će se više pažnje pokloniti ekshumacijama i identifikacijama, te da će sve žrtve konačno naći svoj smiraj u Memorijalnom kompleksu”, zaključio je Smajlović.

Dosad je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava genocida.

bhrt