Učeniku iz Rudog uskraćeno pravo na nastavu

U slučaju Slavka Mrševića, mladića sa Aspergerovim sindromom, umjesto poštovanja izdatih instrukcija i preporuka nadležne institucije RS-a su odabrale administrativnu “bitku” protiv samog učenika i njegovih roditelja, tvrde iz Istinomjera.

Ni Slavkova škola u Rudom ni Ministarstvo obrazovanja RS-a nisu pokazali želju da, kako smatraju, nauče kako se treba odnositi prema inkluzivnom obrazovanju.

Iz Istinomera su naveli da je u pitanju krše osnovnih prava ovog mladića, kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na srednjoškolsko obrazovanje.

Slavko ima dijagnosticiran aspergerov sindrom (visokofunkionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra), a dospio je u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

– Umjeto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu – tvrde iz Istinomjera.

Smatraju da su nadležni u školi Slavku Mrševiću onemogući obrazovanje i učestvovanje u nastavi, jer mu nisu zaključivane ocjene na polugodištu, a na kraju školske godine 2015./2016. godine nije mu izdato svjedočanstvo, niti ispisnica iz škole.

– Iako su za to postojale jasne instrukcije, za Slavka nije organizovana adekvatna nastava, uključujući i obezbjeđivanje asistenta, što je odgovornost i samog entitetskog ministarstva obrazovanja. Zatim, SŠC Rudo za njega nije organizovalo odgovarajući razredni ispit u junu i augustu 2016. godine. Prosvjetna inspekcija je naložila da se razredni ispiti održe u novembru 2016. godine kako bi se ispravilo nezakonito postupanje. Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kao krovna institucija, poništilo je ovo rješenje, i cijelu situaciju vratilo dva koraka unazad. Ovim je ‘poništena’ i Slavkova šansa za redovno školovanje – tvrde iz Istinomjera.

U skladu sa mišljenjima Republičkog pedagoškog zavoda, Prvostepene stručne (ljekarske) komisije, te Prosvjetne inspekcije i Ombudsmana za djecu u RS, ne treba pronalaziti nikakvo posebno rješenje niti kreirati ”specijalni” nastavni plan i program za Slavka, već samo izvršiti prilagodba postojećeg.

– Međutim, umjesto poštovanja izdatih instrukcija i preporuka, i Ministarstvo i škola su odabrali administrativnu ‘bitku’ protiv samog učenika i njegovih roditelja, bez želje da nauče kako se SŠC, odnosno obrazovni sistem u cjelini, mora i treba odnositi prema inkluzivnom obrazovanju – saopćeno je iz Istinomjera.

fena