Komemoracija Sabahudinu Kurtu: Doajen sarajevske muzičke scene bio je u plejadi najboljih

“Sabahudin Kurt bio je u plejadi najboljih. Epitet vokalnog soliste Radio-televizije Sarajevo mogli su tada dobiti samo najbolji. Plejada onih koji su stvarali čuvenu sarajevsku školu zabavne muzike i otvarali puteve generacijama mladih na pozornici festivala “Vaš šlager sezone”, ali i na Ilidžanskom festivalu narodne pjesme, jer u BiH pravi pjevač mora znati i pjesmu svoga kraja i svoga naroda. Stigao je, a to je već historija, 1964. na najveću svjetsku muzičku scenu i predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu”, rekao je Enver Šadinlija koji je vodio komemoraciju.

Istakao je kako je Kurt putujući pjesmom kroz svijet u svemu što je radio bio na samom vrhu.

Prisutnima se obratio njegov sin sarajevski glumac Almir Kurt Kugla.

“Potcrtao bih da je 1963. kad je pobijedio u Trbovlju na nacionalnom takmičenju za pjesmu Evrovizije to bila prva pobjeda sarajevske kulture pred dominantnom Ljubljanom, Zagrebom i Beogradom. Znam da je pjesma bila njegov život i nadam se da mu je život bio pjesma. Najveća pobjeda u Bahinom životu je sigurno da je uspio 51 godinu biti dobar muž, a 20 godina biti deda. Hvala mu na svoj toploti koju je unosio u naš dom i što smo sada kad je otišao iznimno ponosni na njega”, rekao je Almir Kurt.

Urednik zabavno-muzičke redakcije BHT-a Dejan Kukrić rekao je kako postoje imena koja nam se trajno urežu u pamćenje od najranijeg djetinjstva i kako je to u njegovom slučaju bio Sabahudin Kurt.

“Cijelo djetinjstvo proveo sam misleći da je on neki stranac, jer mu prezime nije završavalo na ‘ić’. Putevi su nam se spojili nakon što sam odlučio da će televizija biti moj životni poziv. Ispred mene je stao gospodin u besprijekornom odijelu s leptir mašnim i rekao: ‘Ja sam Sabahudin Kurt’. Znao sam ko je on, ali bilo mi je neprijatno da mu to ispričam. U ovom studiju smo se vidjeli prvi put, a svaki put kad smo se sastajali to je bio odnos velikog poštovanja, ali i prijateljstva”, ispričao je Kukrić.

Podsjećamo, bh. pjevač Sabahudin Kurt preminuo je 30. marta u 83. godini. Završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji “Karađoz”. Kompozicijom Srđana Matijevića “Život je sklopio krug” 1964. godine u Kopenhagenu je predstavljao Jugoslaviju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope i postao prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu. S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije.

 klix