Za tri mjeseca u BiH otkriveno 812 migranata

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 31. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 812 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Uz navedeno, 937 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od pomenutih 812 ilegalnih migranata u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, a u martu 340. Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 937 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i u martu 503 osobe.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 244, Pakistan 121, Libija 102, Afganistan 74, Iran 52, Palestina 49, Alžir 41, Maroko 24, Irak 24, Turska 15, Bangladeš devet, Tunis šest, po pet Kuba i Indija, Albanija 3, po dva Jordana, Egipta i Nigerije, jedan Somalije te 31 osoba sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Podsjećamo da GPBiH kontinuirano poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uveo privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.