Traganje za nestalim ljudska i moralna obaveza društva

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH (MKCK) Željkom Filipovićem, a u fokusu njihovog razgovora bio je proces traganja za nestalim osobama u BiH i regiji.

Zajednički je konstatirano da je postignut značajan rezultat s obzirom da je region jedinstven primjer u svijetu gdje je nakon sukoba identificirano više od 70 posto nestalih osoba – saopćeno je iz Ministarstva.

Filipović je naveo da je od oko 35.000 nestalih tokom oružanih sukoba na zapadnom Balkanu identificirano više od 24.000 osoba, dok se za više od 10.000 i dalje traga.

Ministrica je istaknula da se u Bosni i Hercegovini traga za još oko 7.000 osoba te da se moraju uložiti dodatni napori da bi se taj proces ubrzao.

Pohvaljeni su napori tima MKCK koji u Arhivu Haškog tribunala traga za informacijama o mjestima stradanja i potencijalnim grobnicama, a što je već dalo konkretne rezultate na terenu. Filipović je najavio da će taj tim uskoro biti i značajno proširen, navodeći da su za pretragu kompletnog Haškog arhiva potrebno oko četiri godine.

Borovac i Filipović su zaključili da je proces traganja za nestalima ljudska i moralna obaveza društva u cjelini, pozvavši sve one koji imaju informacije o grobnicama da ih objelodane i tako daju lični doprinos ne samo traganju za nestalima nego i izgradnji povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

(Vijesti.ba / FENA)