Dogodilo se na današnji dan, 4. april

 1. godine – Engleska kraljica Elizabeta I proglasila je za viteza Frensisa Drejka, gusara, potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svijet.

 

 1. godine – Umro je škotski matematičar Džon Neper, koji je pronašao i sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju.

 

 1. godine – U zemljotresu u provinciji Lahore, tada dijelu britanske Indije, poginulo je 19.000 ljudi.

 

 1. godine – Ministri vanjskih poslova SAD-a i 11 zapadno evropskih država potpisali su u Vašingtonu Sjeverno-atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

 

 1. godine – U Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, ubijen je Martin Luter King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD-u služio se Gandijevim metodama nenasilja i građanske neposlušnosti. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

 

 1. godine – U Hjustonu, američka država Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanja vještačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim vještačkim srcem živio je samo četiri dana.

 

 1. godine – Rat u Bosni i Hercegovini: JNA i bosanskosprske paravojne formacije vrše opći napad vatrom iz minobacača, topova i VBR-a u Bosanskom Brodu.

 

 1. godine – Delegacija Općine Tuzla proslavljenom bh. košarkašu Mirzi Delibašiću uručila Tuzlansku plakatu sa zlatnim grbom, najviše priznanje koje ova općina dodjeljuje istaknutim ličnostima.

 

 1. godine – Javno preduzeće BH Pošta promoviralo markicu sa likom Davorina Popovića, preminulog pjevača sarajevske grupe “Indexi”, koji je postao prvi muzičar u BiH čiji se lik našao na poštanskoj markici.

 

 1. godine – U Kuvajtu su, prvi put u historiji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu dana od kada su, izmjenama izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

 

 1. godine – Umro je američki filmski kritičar i scenarista Rodžer Ibert, prvi filmski kritičar koji je dobio Pulicerovu nagradu. U junu 2005. godine dobio je svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih postavši prvi filmski kritičar kome je ukazana ta čast.