FUCZ: Demonstracijom deminiranja obilježavanja Međunarodni dan borbe protiv mina

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas će na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini, na platou ispred Sarajevo City Center (SCC) u Sarajevu demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju.

Kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizirao FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama FUCZ će prezentirati svoj rad povodom Međunarodnog dana borbe pritiv mina, 4. aprila.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno.

BiH jedna od zemalja najzgađenijih minama

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanjuminsko-eksplozivnih sredstava.

Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji #TogetherAgaistMines” (Zajedno protiv mina) radi podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.