Borci u ponedjeljak izlaze na nove masovne proteste

Demobilisani borci Armije RBiH u ponedjeljak, 9. aprila, ponovo izlaze na ulice! Kako je najavljeno, slijede nove blokade saobraćajnica sve do usvajanja njihovih zahtjeva.

Na taj korak odlučili su se jer ni 15 dana nakon upozorenja upućenog Vladi i Parlamentu FBiH da konačno počnu rješavati probleme boraca, niko od nadležnih nije reagirao.

Dvosatni sastanak

U Kampu heroja u Sarajevu u subotu je održan dvosatni sastanak predstavnika boraca iz 35 općina, a u ponedjeljak je odlučeno da će ponovo izaći na masovne proteste.

– Rok je prošao. Mi smo 16. marta predali naše zahtjeve, ali opet niko nije odgovorio. Predali smo ih čak i Direkciji za evropske integracije, EUFOR-u, predsjedniku Federacije, ali ništa. Ostajemo pri svojim zahtjevima, ne odustajemo i borit ćemo se za svoja prava – rekao je Nazil Velić, borac iz Bugojna.

Svoju borbu, kako su kazali borci, nastavljaju kroz institucije i blokade koje će biti i veće nego do sada. Prošli put kada su izašli na proteste, poručeno im je da prava ne mogu tražiti na ulicama.

Tačne lokacije

– Zbog toga smo ponovo tražili da ta sjednica bude održana i opet ništa. Nama ne preostaje ništa drugo nego ponovo ići u blokadu. Od jula prošle godine, tri puta smo im slali zahtjeve i opet su se oglušili – kazao je Velić, dodajući da već 295 dana protestiraju ispred, sada već bivše zgrade Vlade FBiH.

Kako kažu, još ne znaju tačne lokacije na kojima će blokirati saobraćajnice, a borci će se samoorganizirati u grupama.

Kazne od 600 KM

Demobilisani borci prije mjesec su blokirali glavne saobraćajnice u Federaciji. Blokada je na pojedinim lokacijama trajala četiri dana, nakon čega su se borci povukli. No, 15 dana kasnije na njihove adrese počele su stizati kazne.

– Najviše prijava imaju borci iz Jelaha, Tešnja, Zvornika. To su prekršajne kazne od po 400, 500 i 600 maraka, a saslušavani su u policiji – dodao je Velić.

avaz