Danas počinje isplata penzija

Isplata penzija za mjesec mart počet će danas, 5. aprila, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

S obzirom da je od 1. marta u primjeni novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, isplata penzija uz primjenu isplatnog koeficijenta, po članu 51 donedavno važećeg zakona, više nije u primjeni, navodi se u saopćenju Zavoda.

Način i iznos isplate penzija za mart, odnosno u prvom mjesecu primjene novog Zakona o PIO/MIO, izvršit će se svim korisnicima u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije.

Iznos penzije usklađene sa posljednjim koeficijentom prije stupanja na snagu ovog zakona postaje zakonski iznos penzije, a dalje će se usklađivati po odredbama novog zakona. To znači da iznosi najniže, garantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjene.

U skladu s tim, najniža penzija iznosi 326 BAM, garantovana 435 BAM, dok najviša penzija iznosi 2.174 BAM.

Za prvi mjesec primjene novog Zakona o PIO, a u isplati penzija za mart 2018. godinu, predviđeno je jednokratno povećanje penzija dijelu korisnika.

Povećanje penzija od 10 posto i 5 posto će dobiti ukupno 106.208 korisnika, za što su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 2.897.725 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mart, sa uračunatim troškovima, iznose oko 168 miliona BAM, saopćeno je iz Federalnog zavoda MIO/PIO.