Dogodilo se na današnji dan, 5. april

  1. – Rođen engleski hirurg Džozef Lister, osnivač antiseptičke medicine, koji je 1867. prvi uveo antisepsu u hirurgiju. Kasnije su primijenjene usavršenije metode, ali je u hirurgiji i sada osnovni njegov princip da bakterije ne smiju da dospiju do mjesta podvrgnutog operaciji.

 

  1. – Rođen američki filmski glumac Spenser Trejsi, izuzetan tumač niza karakternih uloga, prvi glumac koji je dvije godine uzastopno dobio nagradu “Oskar” – za filmove “Hrabri kapetan” 1937. i “Grad dječaka” 1938. Ostali filmovi: “Bijes”, “Sedmi krst”, “Citadela”, “Starac i more”, “Nirnberški proces”, “Pogodi ko dolazi na večeru”.

 

  1. – Na stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo 20 i povrijeđeno najmanje 200 ljudi kad se srušila tribina tokom fudbalske utakmice između Škotske i Engleske.

 

  1. – Rođena američka filmska glumica Rut Elizabet Dejvis, poznata kao Bet Dejvis, koja je snimila više od 80 filmova i ostvarila niz velikih dramskih uloga, uglavnom tumačeći nesrećne i zle žene. Filmovi: “Opasna” (nagrada “Oskar”), “Džezabel” (nagrada “Oskar”), “Male lisice”, “Elizabeta i Eseks”, “Huarez”, “Šta se dogodilo sa Bebi Džejn”, “Sve o Evi”, “Svadbeni ručak”.

 

  1. – Njemačkoj djeci između deset i 13 godina naređeno da se učlane u nacističku omladinsku organizaciju “Hitlerjugend”.

 

  1. – U Moskvi predstavnici SSSR, Poljske, Čehoslovačke, Jugoslavije i Bugarske u Drugom svjetskom ratu održali sveslovenski kongres, s kojeg je svim Slovenima upućen poziv da se bore protiv fašističkog okupatora.

 

  1. – Američki inženjer Džulijus Rozenberg i njegova supruga Etel u Njujorku osuđeni na smrt zbog atomske špijunaže u korist SSSR.

 

1994.- Ubio se Kurt Donald Kobejn, američki pjevač (Nirvana).

 

  1. – Tvrdnju SAD-a da Irak nastoji da razvije biološko oružje Bagdad je odbacio kao dio kampanje Vašingtona da zadrži sankcije UN nametnute Iraku.

 

  1. – U Hag otputovala šestorica bivših vojnih i političkih funkcionera Herceg-Bosne, optužena za ratne zločine: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić.

 

  1. – Holandsko javno tužilaštvo saopštilo da je istraga o smrti bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića u pritvoru u Ševeningenu pokazala da je on umro prirodnom smrću.

 

2008 – Umro je američki glumac Čarlton Heston, dobitnik Oskara 1959. za ulogu u filmu “Ben Hur”. Slavu je stekao igrajući Mojsija u Filmu “Deset zapovesti”. Tumačio je niz herojskih i istorijskih likova tokom 50-ih i 60-ih, a bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.