Trump šalje nacionalnu gardu na granicu s Meksikom

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je proglas o raspoređivanju pripadnika Nacionalne garde na američko-meksičkoj granici s ciljem sprečavanja ilegalne imigracije, smatrajući da je situacija dosegla “kriznu tačku”.

“Bezakonje koje se nastavlja na našoj južnoj granici fundamentalo je nespojiva sa sigurnošću i suverenitetom američkog naroda”, naveo je Tramp u memorandumu o odluci”, dodavši da njegova administracija “nije imala drugi izbor nego da djeluje”.

To saopćenje objavljeno je u srijedu po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon što se Tramp zauzeo za “današnju snažnu akciju” po pitanju imigracije, kao i dan nakon što je rekao da će upotrebiti vojsku za osiguravanje južne američke granice dok dugoočekivani granični zid ne bude izgrađen.

Američka ministarka za unutarnju sigurnost Kirstjen Nilsen rekla je da se sa guvernerima država na jugozapadu SAD-a dogovarala o tome gdje i koliko će gardista biti raspoređeno.

Ona je rekla da će razmještanje biti provedeno najbrže moguće, ali su neki drugi zvaničnici, kako navodi agencija AP, istakli da se o detaljima kao što su lokacija i vrijeme raspoređivanja gardista još razmatra.

Nilsen nije navela koliko će pripadnika Nacionalne garde biti raspoređeno na granici SAD-a sa Meksikom i koliko će to koštati, rekavši samo da će ih biti “koliko je potrebno da se popune praznine koje danas postoje”.

AP piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da se očekuje da će biti raspoređeno između 300 i 1.200 gardista i da će troškovi biti najmanje 60 do 120 miliona dolara godišnje.

Agencija dodaje da će Pentagonu najvjerovatnije biti potrebno odobrenje Kongresa za finansiranje.

AP