Nakon 26. godina Sarajevo opet ima svoju žičaru

Danas je dan Grada Sarajeva, praznik za sve građane, a otvorenjem žičare ovaj dan je dobio i neku drugu sliku, a to da je moguće u našoj državi u raditi nešto lijepo, a pri tom da svi budu sretni.
Naime, na današnji dan 1945. godine zajedničkim naporima i žrtvama naroda Bosne i Hercegovine i svih ostalih oslobođeno je Sarajevo o fašističke okupacije.

Mir koji je trajao 47 godina u našem gradu je prekinut. Upravo na današnji dan, Dan grada Sarajeva u aprilu 1992. godine počela je opsada u kojoj je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće ili nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece.

Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, uništavanje kulturnog blaga, privrednih objekata, saobraćajnica, žičare i svega drugog je neprocjenjiva.

Međutim, danas nakon 26 godina vidimo da se Sarajevo još više gradi i da se izgradilo, ali danas je jedan poseban dan… Danas je grad konačno dobio ono što mu je bilo oduzeto u ratnim dešavanjima, a to je Trebevička žičara.

Više od dvije decenije čekanja Sarajevske žičare, danas će održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva, ali i ponovno otvorenje žičare.

Također, mnogo se razgovaralo i polemisalo o cijeni žičare koja će biti 4 marke. dok će povratna biti 6, a za strance 20 maraka.

Koliko će žičara uticati na razvoj turizma nije sigurno jer će mnogi žičaru gledati samo kao prevozno sredstvo, a ne kao nešto posebno.

Dok brigu o žičari i svim mogućim tehničkim problemima u budućnosti preuzima preduzeće Sarajevo.