Dogodilo se na današnji dan, 7. april

 1. godine – Češki kralj Karlo IV osnovao je univerzitet u Pragu (Karlov univerzitet), prvi univerzitet u centralnoj Evropi.

 

 1. godine – Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira šerifa Osman Paše, otvorio je prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni –  nedeljnik “Bosanski vjesnik”. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazile su na srpskom ili hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu.

 

 1. godine – Beogradska radio stanica prvi put je direktno prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i “Jugoslavije”. Reporter je bio Rade Stoilović.

 

 1. godine – Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale cijelu zemlju.

 

 1. godine – Vlada Kraljevine Jugoslavije objavila je proklamaciju o početku rata s Njemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.

 

 1. godine – Umro je američki automobilski magnat Henri Ford. Prve “benzinske kočije” konstruisao je 1896. godine, a 1899. godine je počeo proizvodnju automobila. Prvi je uveo serijsku proizvodnju, a 1908. godine je stvorio “model T”, prvi “narodni automobil”.

 

 1. godine – Osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Statut ove organizacije potpisalo je 26 zemalja, a 7. april proglašen je za Svjetski dan zdravlja.

 

 1. godine – Uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od kako se, januara 1954. godine, razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

 

 1. godine – Dan pošto je Evropska zajednica (EU) priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjaluci nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsjedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević dali su ostavke.

 

 1. godine – Sud BiH osudio Neđu Samardžića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv čovječnosti u Foči 1992. i 1993. godine, što je prva presuda za ratne zločine od formiranja Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH.

 

 1. godine- Umro Relja Bašić, jugoslavenski i hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac.