Dogodilo se na današnji dan, 10. april

  1. – Britanska i španska vojska porazile su u bici kod Tuluza trupe Napoleona Bonaparte. Bonaparta je narednog dana abdicirao i prognan je na ostrvo Elba.

 

  1. – U Mađarskoj je rođen Džozef Pulicer, osnivač fondacije iz koje se svake godine u SAD-u dodjeljuje “Pulicerova nagrada” za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Na Univerzitetu Kolumbija je 1903. godine osnovao prvu novinarsku školu.

 

  1. – Britanski prekookeanski parobrod Titanic isplovio na svoje prvo putovanje koji je 14. aprila nakon sudara s ledenim brijegom potonuo u Atlantskom okeanu. Od 2.223 putnika i članova posade preživjelo ih je samo 706.

 

  1. – Paul fon Hindenburg ponovo izabran za predsjednika Njemačke pobijedivši sa 19 miliona glasova Adolfa Hitlera koji je dobio 13 miliona glasova birača.

 

  1. – U Zagrebu je, uz podršku nacističke Njemačke, proglašena Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem.

 

  1. – Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku u Zagrebu da komunisti nastave borbu protiv njemačkih okupatora bez obzira na raspad jugoslovenske armije. Sjedište Centralnog komiteta partije premješteno je iz Zagreba u Beograd.

 

  1. – U Sarajevu počela raditi prva radio-stanica u BiH – Radio Sarajevo.

 

  1. – Avioni NATO-a bombardovali su položaje bosanskih Srba oko Goražda, koje je UN proglasila “bezbijednosnom zonom”. To je bila prva vojna akcija NATO snaga od osnivanja ove vojne alijanse.

 

  1. – Organizacija UN-a za ishranu i poljoprivredu saopštila je da glad ugrožava oko 30 miliona ljudi u Africi.

 

  1. – Izvještaj o padu Srebrenice otkrio da su holandske mirovne trupe posredno odgovorne za masakr 7.500 Muslimana, nakon čega su holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podnijeli ostavke.

 

2013.-  Umro je britanski naučnik Robert Edvard, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za vantjelesnu oplodnju, postupka koji je milionima neplodnih parova omogućio da imaju djecu.