Knjiga je najljepša bašta znanja

Goraždanski Centar za kulturu je više od šezdeset godina mjesto u kome se kreira, organizuje i dešava kultura u brojnim njenim manifestacijama i umjetničkim izrazima. Zaposleni u ovoj ustanovi u saradnji sa školama, dječijim vrtićima i resornim ministarstvom i gradskom upravom, otvaraju vrata, prije svega mladima kako bi dječaci i djevojčice, djevojke i mladići imali priliku da predstave njihove kreativne sposobnosti.

Među tim aktivnostima, nezaobilazno i sigurno posebno drago i važno mjesto svakako je Gradska biblioteka kao jedan od oslonaca u funkcionisanju Centra za kulturu. Knjiga je uvjek bila i sada je blago koje se kao najljepši dar i izvor znanja nudi u ovoj ustanovi, ali se sve ne završava samo iz(davanjem) knjiga na čitanje.

Ilustracija tome je manifestacija kojom je Gradska biblioteka obilježila veliki praznik pisane riječi – Međunarodni dan dječije knjige i dječije književnosti. Kako je ljubiteljima knjige poznato, ova se manifestacija organizuje kako bi se slavili knjiga, čitanje i veliki pisac za djecu Hans Kritijan Andersen.

Ovim povodom, u maloj sali Centra za kulturu, u bogatom programu, ispunjenom igrom, plesom, pjesmom, recitovanjem i glumom, smjenjivali su se mališani iz dječijih vrtića „ Sunce „ i „„SOS“, dječijeg parka „ Plavi cvijet“, đaci osnovnih škola „ Mehmedalija Mak Dizdar“ i „Husein ef. Đozo“, djevojčice iz baletne škole „ Monroe“ koja djeluje u Goraždu.

U ime Gradske uprave i gradonačenika Goražda, pozdrave učesnicima i posjetiocima manifestacije uputila je Irma Pjano, koja je jedan obavljala funkciju učenik – gradonačelnik.
Mlada gradonačelnica je poslala i poruku o vrijednostima knjige i posebno važnosti čitanja.

Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu, najaktivnijim članicama i članovima gradske biblioteke, ustanovama i pojedincima koji doprinose djelovanju biblioteke ili su pomogli organizovanje ove manifestacije, uručila je diplome i uputila riječi zahvalnosti.